Mikko Uuksulaisen kotisivu
02.10.2020

Yhdessa etänä

Vuosi 2020 on ollut yhtä myllerrystä niin maailmalla, kuin täällä kotipuolessakin. Eräs virus Wuhanista iski meihin yllättäen ja kovaa ja yritämme edelleen huojua pystyyn sen jäljiltä. Kesällä kerkesimme saada merkkejä jo paremmasta ja se sai monet ajattelemaan, että tilanne on nyt ohi ja elämä jatkuu. Toisin kävi ja nyt meillä on vastassamme myös synkkä syksy täynnä koronaa.

Sitä mukaa kun rajoituksia on purettu, niin myös ihmiset ovat käyttäytyneet leväperäisemmin. Niille keinoille, joilla tauti jo kerran saatiin kesän alussa kuriin, on näytetty pitkää nenää ja elämä on monella jatkunut kuin mitään tautia ei olisi koskaan ollutkaan. Kesän jälkeen ihmiset palasivat työpaikoille ja harrastustensa pariin ja kuinka ollakaan tartuntatapaukset ampaisivat raketin lailla nousuun.

Meille on pienestä pitäen optimistisesti opetettu, että tauti kuin tauti häviää rokottamalla. Koronan tapauksessa ihmisten odotukset eivät ole yhtään poikkeavat ja odotammekin rokotetta kuin hopealuotia, joka ratkaisisi käsillä olevan ongelman. Aika näyttää, saadaanko rokote markkinoille ja kuinka pian. Karu totuus voi kuitenkin jopa olla, että toimivan rokotteen kehittäminen venyy tai sitä ei edes koskaan saada valmiiksi. Lääketiede ei valitettavasti ole mitään magiaa vaan puhtaasti luonnonvoimilla leikkimistä. Alamme ihmislajina olla aika hyviä siinä, mutta emme sentään ole jumalia.

Lohtuna asiassa on kuitenkin se, että myös korona on altis noille samoille luonnonvoimille. Unohdamme aina, että ei korona ole mikään mystinen toisesta ulottuvuudesta keskuuteemme levinnyt niittäjä, vaan meissä loisiva perimäjuostetta sisältävä molekyylimöykky. Loisena se tarvitsee meitä lisääntyäkseen ja paras tapa tappaa se sukupuuttoon on pitää sen kasvualustat erillään toisistaan. Ratkaisun avaimet koko pandemian loppumiseen ovat kokoajan käsissämme ja ihmisten oma päättäväisyys onkin isossa roolissa ratkaisun syntymiseen.

Suomi on pinta-alaltaan iso maa ja täällä on oikeasti mahdollisuudet pysyä toisesta ihmisestä vaikka kilometrin päässä. Nyt kuitenkaan ei kauaksikaan tarvitse lähteä, vaan jo ihan eristäytyminen neljän seinän sisään riittää. Nyt olisi jokaisen aika katsoa peiliin ja miettiä, että onko kotoaan aivan pakko poistua mihinkään vaan riittäisikö se omalla kotisohvalla pötköttely joksikin aikaa. Jos kotonaan ei jaksa istua päivästä toiseen, niin aina voi lähteä kauniiseen syysilmaan, kunhan välttää niitä paikkoja, joissa voi törmätä muihinkin ihmisiin.

Kaikkia töitä ei voi kotoa käsin tehdä, mutta esimerkiksi monet toimistotyöt taas ovat sellaisia, että niiden tekemiseksi ei ole merkitystä onko paikalla konttorilla vai kotisohvalla. Kipenä työpaikalle ei saisi raahautua, mutta tarvitseeko sinne nyt oikeasti raahautua ollenkaan? Työpaikka on monen elämässä ainut sosiaalinen kokoontumispaikka, mutta ei kotona kyhjöttäminen tarkoita, että sosiaalisuudesta pitäisi jäädä paitsi. Esimerkiksi yhteiset kahvitunnit videon välityksellä ovat hyvä ajatus pitää yhteyttä työkavereihin. Myös ne jutut mitä yleensä sermin takaa huudellaan, voi myös yhtä hyvin huikata siellä työpaikan chatissa.

Ei työpäivän jälkeenkään tarvitse yksin olla. Elämme siitä onnellisessa asemassa, että lähes jokaisesta kodista löytyvät nopeat internet-yhteydet, jotka tuovat meitä yhteen välimatkojen päästä. Kun laittaa harmaat aivosolut liikkeelle, niin etänä voi ihmisten kesken tehdä vaikka mitä. Jo aikaisemmin mainittujen kahvituntien lisäksi esimerkiksi illanistujaiset toimivat hyvin myös videon välityksellä. Pienellä mielikuvituksella voi järjestää yhteisen etäjumpan tai vaikka katsoa elokuvan yhdessä. Aina fyysinen läsnäolo yhdessä olemiseen ei ole pakollista.

Harrastukset ovat ihmisille tärkeitä ja ne luovat sisältöä elämäämme. Monet harrastukset ovat sellaisia, että samoista asioista kiinnostuneet ihmiset kokoontuvat yhteen ja tässä tapauksessa toimivat tehokkaina leviämispaikkoina virukselle. Jälleen pitäisi miettiä, että voisiko siitä omasta harrastuksesta luopua joksikin aikaa ja vaikka miettiä sen ajaksi jotain muuta tekemistä? Monia harrastuksia voi harrastaa myös kotona yksin ja kuka tietää vaikka sitä innostuisikin jostain aivan uudesta asiasta? Jälleen kerran internetin voi ottaa avuksi harrastuksen aloittamiseen. Kyllä maailmassa tekemistä riittää ja joskus on hyvä ajatella myös laatikon ulkopuolelta.

Jos ihmiset jaksaisivat pysyä erillään toisistaan, niin pandemia olisi ohi joissain viikoissa, kun nykyisellä elämäntavallamme se todennäköisesti jatkuu vielä kuukausia, ellei vuosia. Maltti olisi nyt valttia ja jokaisen tulisi kohdallaan miettiä, että olisiko omassa toiminnassaan parantamisen varaa. Ollaan yhdessä etänä ja nitistetään tuo meitä piinaava pirulainen.

Otan etänä vastaan myös kommentteja kirjoituksistani seuraavalla Matrix-kanavalla: #uuksun-blogi:privacytools.io. Nyt on hyvää aikaa lukea myös muita kirjoituksiani: https://uuksu.fi/blog

PS. Tsekkaathan myös kotisivuni osoitteessa https://uuksu.fi