Mikko Uuksulaisen kotisivu
23.07.2020

Avoimella lähteellä

Jos hypättäisiin kymmenen vuotta taaksepäin, istutettaisiin siihen aikaan elänyt Mikko penkkiin ja kysyttäisiin: "Mitä mieltä olet avoimesta lähdekoodista?", vastaus olisi todennäköisesti ollut jotain kurkkuun nousevan oksennuksen sekaista örvellystä ja nyrkin heristelyä suljetun softan nimeen. Tänä päivänä tilanne on aivan päinvastainen: olen viimeisen parin vuoden aikana uppoutunut päivä päivältä enemmän avoimen lähdekoodin ihmeelliseen ja ihanaan maailmaan ja en usko, että haluan täältä koskaan pois. Miten tähän oikein päädyttiin?

Noin kymmenen vuotta sitten olin aloitteleva koodarin retku, joka ajoi läppärillään Windows seiskaa, oli juuri löytänyt Visual Studion ja C#/.NET-ohjelmoinnin ja oli ihastunut Googlen laajaan palvelutarjontaan. Nauroin Linuxille ja avoimelle lähdekoodille ja pidin pelkkää ajatustakin naurettavana. Uskoin tosissani, että ainoastaan isolla rahalla pystyttiin tekemään toimivaa softaa.

Sitten jotain alkoi tapahtua harmaassa aivomassassa. Ensimmäinen katalyytti ajatuksenmuutokselle oli Snowdenin vuoden 2013 paljastukset Yhdysvaltojen massiivisesta vakoilukoneistosta. Oli aivan ilmiselvää, että yhtä lailla täällä pienen Suomen linjoilla me olimme samassa riskissä kuin jenkkien kansalaisetkin, mutta vielä tuolloin en antanut asian vaivata minua. Ajattelin klassisesti, että eihän minulla ole mitään salattavaa ja ketä minun tietoni kiinnostaisivat. Muistan kuitenkin kamelinselän lopullisesti katkenneen sinä päivänä, kun tajusin, että Googlen kohdistettu mainonta perustui täysin yksityisenä pitämääni sähköpostikeskusteluun. Tuon päivän seurauksena lähdin minimoimaan jalanjälkeäni jenkkien vakoilukoneistossa ja mikä olisikaan ollut parempi tapa, kuin siirtyä käyttämään ainoastaan avoimen lähdekoodin palveluita ja sovelluksia.

Toinen katalyytti tälle polulle oli, kun rakastamani Windows seiskan tuki tuli päätökseensä alkuvuonna 2020. Vaikka Windows 10 olikin tullut jo joitain vuosia sitten, pysyttäydyin kuitenkin seiskan uskollisena käyttäjänä. Edelleen tänä päivänä olen sitä mieltä, että kymppi on käytettävyydeltään yhä hirveä ja sisäänrakennettu Microsoftin vakoilukoneisto ei varsinaisesti houkuttele minua puolelleen. Vuoden 2019 kesäkuussa kasasin uuden tietokoneen ja tuolloin olin valinnan edessä: asentaako inhoamani Windows 10 vaiko siirtyä Linux-käyttäjien ihmeelliseen maailmaan. Valitsin jälkimmäisen ja päivääkään en ole sitä katunut.

Tänä päivänä ajatukseni on se, että pyrin ajamaan ainoastaan avointa lähdekoodia ja kääntämään itse kaiken mitä pystyn. Olenko joutunut periaatteeni mukaan luopumaan jostain? Enpä oikeastaan ja se tässä onkin aivan mahtavaa!

Nykypäivänä avoimen lähdekoodin sovellusten laatu on lähes häkellyttävän kova. On käyttöjärjestelmiä, koodausympäristöjä, teksti-, video-, ja grafiikkaeditoreita, selaimia, viestimiä, toimistosovelluksia, pelejä, video- ja musiikkisoittimia sekä sosiaalisen median palveluita. Avoimuus ei aina myöskään koske pelkästään softaa, vaan nykyään avoimena on paljon myös protokollia, tiedostoformaatteja, standardeja ja jopa elektroniikkaa! Lista on lähes loputon ja vielä ei ole tullut vastaan sellaista hetkeä, että jotain olisi jäänyt tekemättä avoimen tuotoksen puutteen takia. Myöskään koodaustottumuksiani en ole joutunut muuttamaan, onhan Microsoft nykyään myös itse panostanut paljon avoimeen lähdekoodiin ja .NET Core ja Visual Studio Code pyörivät mainiosti myös Linuxilla.

Mikä tässä sitten on niin mahtavaa, voisi joku kyynikko kysyä. Vastaus on kaikessa yksinkertaisuudessaan vapaus. Olen vapaa valitsemaan, juuri sellaista softaa, mitä haluan käyttää. Olen vapaa isoveljen valvonnasta. Olen vapaa tarkastelemaan mitä käyttämäni softa tekee ja tekemään siihen tarvittaessa muutoksia. Olen vapaa vaihtamaan softaa niin halutessani ja kukaan muu, kuin minä ei hallitse minun tuottamaani dataa. Avoin maailma ilman kahleita on mielestäni kaunis maailma.

Myöhemmissä kirjoituksissani aion käsitellä tarkemmin käyttämiäni sovelluksia ja hehkuttaa lisää tästä avoimesta maailmasta. Toivon, että saan herätettyä ajatuksia siitä, miksi myös ehkä sinun tulisi muuttaa tottumuksiasi ja siirtyä kohti avoimempaa maailmaa. Toki tulen käsittelemään myös muitakin itselleni tärkeitä asioita. Jos kiinnostuit edes hitusen, niin ota blogi seurantaan ja palataan asiaan seuraavassa postauksessa!

Olen kiitollinen kaikesta palautteesta ja kommenteista. Hyppää Matrixiin kanavalle #uuksun-blogi:privacytools.io ja anna mielipiteesi raikua!

PS. Tsekkaathan myös kotisivuni osoitteessa https://uuksu.fi